Знімати фільм за ідеєю Івана Миколайчука можуть почати у 2022 році, – Тримбач

Олеся Котубей

Знімати фільм за ідеєю Івана Миколайчука можуть почати у 2022 році, – Тримбач

Зйомки фільму, який за життя не встиг зрежисувати Іван Миколайчук, можуть початися уже наступного року – наразі готовий сценарій і команда в пошуку режисера. Про це в інтерв’ю Суспільному розповів Сергій Тримбач, український кінокритик і чинний голова Національної спілки кінематографістів України.

Сьогодні, 15 червня – день народження Івана Миколайчука, українського актора, режисера і сценариста. Миколайчук був одним основоположників феномену, який згодом назвуть “українським поетичним кіно”. Славу йому принесли фільми “Тіні забутих предків”, “Білий птах з чорною ознакою”, “Пропала грамота”, “Вавилон ХХ”.

 

Кінокритик і чинний голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач

Сергій Тримбач, друг Івана Миколайчука, розказав про те, як зніматимуть кіно, натхненне ідеями Миколайчука:

“Сценарію фільму “Тисяча снопів вітру” не залишилось. Але він (Іван Миколайчук – авт.), дуже багато розказував. На папері мало що залишилось, але його оператор Юрій Гармаш, який знімав обидва його режисерські фільми (“Вавилон ХХ” та “Така пізня, така тепла осінь” – авт.), ці історії запам’ятав і виклав на папері. Я долучився як редактор. Запросили ще відомого драматурга і сценариста Павла Ар’є. Зараз вони написали дуже непоганий на мій погляд сценарій. Це Миколайчук.

Тому я думаю, я сподіваюсь, що не пізніше наступного року почнуться зйомки. Проблема з режисером зараз. Щоб оцей світ миколайчуковий втілити на екрані, треба бути трохи Миколайчуком. Я маю на увазі світоглядно. Так відчувати світ, як Миколайчук”.

Про сам фільм Сергій Тримбач розказав таке: “Він (Іван Миколайчук – авт.), народився в Чорториї на Буковині. Там буквально у 3-4 км є село Башківці. Там з давніх-давен 13 січня відзначають Меланку. Свято переберії. Переберія це перевдягання, карнавал, ярмарка. Іван виріс в такому середовищі, народного театру.

Щось гоголівське було в Миколайчукові. Його омріяний проєкт “Тисяча снопів вітру” весь був вибудуваний на цій міфології народного життя. Всі ці вірування, обряди. Що таке “Тіні забутих предків”? Він (фільм) же складений з обрядів – похорон, весілля, поминки. От в цій традиції, яка розвивається, жив і мислив себе Миколайчук”.

У 2019 році відбулася презентація проєкту “Тисяча снопів вітру”, його продюсерка – Ольга Сергієнко. Проєкт підтримав Український культурний фонд.

Джерело

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *