У Києві прагнуть створити музей пісні

Футболка з автографами Ніни Матвієнко, Марії Миколайчук і Валентини Ковальської стане експонатом у Музеї української пісні. (Фото Руслани ЛОЦМАН.)

На сайті петицій до Президента триває збір підписів за створення Музею української пісні.
Цей новий проект презентували у перший день літа. Ініциативу молодої співачки, уже заслуженої артистки України Руслани Лоцман, яка з однодумцями з «Народної філармонії» активно їздить виступати на передову, підтримала її вчитель, легенда Української пісні народна артистка України Ніна Матвієнко.
Перші підписи на підтримку петиції про створення живого музею живої пісні зібрали також від народних артисток України Марії Миколайчук і Валентини Ковальської, які з Ніною Матвієнко уже півстоліття є голосистим складом легендарних «Золотих ключів».

Ідею підтримали і директор Українського дому Юрій Стельмащук, голова ГО Родин «Небесної Сотні» Тамара Швець, акторка Раїса Недашківська.

«В усьому світі знають про багатство і цінність української пісенної культури, констатують у петиції. — Наша пісня вже не раз приносила нам перемоги на міжнародних пісенних конкурсах, але досі в Україні нема єдиного архіву українських пісень. Створення Музею української пісні, яка в різні часи становлення нашої держави була стержнем національної ідеї і основним засобом морального виховання молоді, — це наше сьогоднішнє покликання заради майбутнього».

Ініціатори проекту ставлять перед собою завдання: пошук та збереження унікального медіа-, фото-, бібліотечного фонду української пісні; наближення сучасного слухача до власної пісенної спадщини та відродження традицій побутового виконання українських пісень через організацію майстер-класів та вечорів у музеї; об’єднання творчих особистостей та представників різних поколінь.

Хочуть зібрати, зокрема, нотний архів українських пісень: збірки фольклору (стародавні народні веснянки, щедрівки, купальські, дитячі ігрові та патріотичні пісні), авторських пісень (класичні, естрадні та новотвори композиторів і поетів) від найперших видань до сучасних. Розповідатимуть у майбутніх експозиціях про незабутніх Раїсу Кириченко, Назарія Яремчука, Квітку Цісик, Дмитра Гнатюка, Соломію Крушельницьку.

Громадська організація «Народна філармонія» уже має понад 100 збірок українських пісень, близько 100 аудіодисків, касет та платівок, відеодисків із записами українських пісень у виконанні провідних художніх колективів та солістів нашої держави.

До Дня Незалежності України, у серпні, планують відкрити першу експозиції Музею української пісні в Києві, де представлятимуть зібрані матеріали літньої експедиції по селах та містах різних областей України.

Зрозуміло, без державної фінансової підтримки маштабний проект не реалізувати. Тому берегині української пісні закликають підписати петицію до Президента.
Валентина САМЧЕНКО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *