В обіг виходить пам’ятна монета, присвячена Івану Миколайчуку

moneta_mykolajchuk_1

15 червня входить в обіг пам’ятна монета, присвячена актору, режисеру, сценаристу Івану Васильовичу Миколайчуку, з ім’ям якого пов’язано мистецьке явище, що отримало назву «українське поетичне кіно».
Про це повідомляє офіційний сайт НБУ.

«Людина всебічно обдарована, І. Миколайчук мав талант художнього перевтілення. У своїх фільмах і ролях йому вдалося втілити своєрідність та національну самобутність української культури, українського характеру. Загальне визнання і любов глядача актор отримав за виконання ролей Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука в картині Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», а власний фільм Миколайчука як режисера «Вавилон ХХ» став справжнім шедевром українського кіно», – йдеться у повідомленні.

На аверсі монети угорі розміщено напис «Україна» та малий Державний герб України (праворуч); унизу – далекі гори, на передньому плані на дзеркальному тлі зображено символічну браму, під якою – струнка постать Івана Миколайчука з ягням на руках, ліворуч номінал 2 гривні, праворуч – рік карбування монети 2016 та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (унизу праворуч).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено портрет Івана Миколайчука в оточенні його кіногероїв та написи «Іван Миколайчук, 1941 – 1987» (ліворуч півколом).

ДЖЕРЕЛО

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *