Пам’ятники та пам’ятні знаки Іванові Миколайчуку

Зважаючи на отриманий запит від читачів нашого сайту та з нагоди ювілейного Миколайчуківського року представляємо добірку основних пам’ятних знаків Іванові Миколайчуку, серед яких, на жаль, є вже і такі, котрі лишилися тільки в історії.

Меморіальні дошки

Меморіальна дошка Миколайчукові на його будинку у Києві, яка простояла там 29 років і була вкрадена у квітні 2018 р. Джерело фото: wikimapia

1.Меморіальна дошка у Києві на будинку за адресою Івана Миколайчука, 5, у якому  Миколайчук жив у 1971-1987 рр. Автор – Анатолій Фуженко. Дошку встановлено у 1989 р. Вона являла собою бронзовий моноліт із портретом  Миколайчука на тлі, стилізованому у формі цимбал.

Марія Миколайчук покладає квіти до нової дошки, присвяченої її покійному чоловіку. 12 жовтня 2018 р. Джерело: wikimapia

У квітні 2018 р. дошку було викрадено з фасаду, та, незважаючи на вимоги громадськості та створену петицію, дошку у первісному вигляді  так і не поновили. Зусиллями громадськості було створено нову – гранітну – дошку, яка містить зображення Миколайчука з того ж фото, яке було використано у творі Фуженка. Відновлену дошку встановлено 12 жовтня 2018 р.

Саме так зараз виглядає “головна” столична дошка у пам’ять про Миколайчука, хоча у київському держдепартаменті культури і повідомляли  раніше, що “її зовнішній вигляд не зміниться.”

Меморіальна дошка Івану Миколайчуку, встановлена на адміністративному корпусі куіностудії ім. Довженка у Києві . Фото: Веренко Я. Г.

2. Меморіальна дошка у Києві на адміністративному корпусі кіностудії ім. Довженка. Дошку встановлено 1997 р. Автор – Л. В. Козуб.

 

 

 

 

 

 

 

Марія Миколайчук під час відкриття меморіальної дошки Іванові Миколайчуку у Чернівцях. Фото Ігоря Павчака, “Молодий Буковинець”

 

3. Меморіальна дошка у Чернівцях на буд. № 3. Дошку встановлено у пам’ять про надання вулиці імені митця у 1991 р. Автор – М. Лисаківський.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Меморіальна дошка Іванові Миколайчуку на кінотеатрі у Вижниці. Джерело фото: wikipedia

4. Меморіальна дошка у м. Вижниці Чернівецької обл. на кінотеатрі ім. Шевченка, де Миколайчук презентував свої фільми у 1960-тих-1970-х роках.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пам’ятники

  1. Пам’ятник Іванові Миколайчуку у с. Чортория. Джерело зображення: wikipedia

    Пам’ятник у рідному слі Миколайчука Чортория Кіцманського р-ну Чернівецької обл. Бронзове погруддя відкрито в обійсті Миколайчуків у 1991 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Пам’ятник Івану Миколайчуку у Чернівцях.  Відкрито 15 червня 2011 р. до 70-річчя від дня народження Івана Миколайчука. Місцева преса, зокрема, так описувала цю подію:

“На Буковині відкрили пам’ятний знак акторові, режисерові та сценаристу Іванові Миколайчуку з нагоди святкування 70-річчя славетного земляка. Пам’ятник у формі крил розмістили на Театральній площі Чернівців.

Скульптура оригінальна: на пір’їнах “духовних крил Івана Миколайчука” написано назви творів, до створення яких був причетний митець. Крила можуть розсуватися, тож скульптори висловили сподівання, що згодом з’явиться пам’ятник Іванові Миколайчуку, по обидва боки якого розташуються крила, повідомили ZAXID.NET у прес-службі Чернівецької облдержадміністрації.

Пам’ятний знак Іванові Миколайчуку у Чернівцях. Джерело зображення: http://chernivtsy.eu

За словами скульпторів, образ крил – наскрізний в житті та творчості кіномитця: крила білого птаха з чорною ознакою, крила лебединої зграї за творами Василя Земляка, крила білих лебедів, які оселилися на озері в рідному селі Івана Миколайчука Чорториї, що на Кіцманщині.

Пам’ятний знак, присвячений творчості Івана Миколайчука три скульптори зі Львова, Кам’янця-Подільського та Моринців створили за ініціативи земляків та друзів кіномитця. Працювали над спорудою впродовж двох тижнів.”

Могила Івана Миколайчука.
Фото: Ганна Путова

3. Надгробний пам’ятник на могилі Івана Миколайчука на Байковому кладовищі м. Києва (ділянка 33). Білий гранітний козацький хрест належить авторству А. Фуженка, встановлений 1991 р. На лицьовому боці зображено Миколайчука в образі Доброго Пастиря. На звороті – рядки тужливої пісні: “Ой устань, козаче, устань, молоденький, по діброві ходить-блудить твій кінь вороненький! “Ой нехай він ходить, нехай собі блудить, прийде тая годинонька, що він мене збудить!”

 

 

Також у Києві у мікрорайоні Березняки існує пам’ятний камінь у сквері Івана Миколайчука, відкритому 2016 р.

У Чернівцях стіну одного з будинків прикрашає зображення Івана Миколайчука в образі Фабіана з “Вавилону ХХ”.

 

Бібліографію про пам’ятні знаки, присвячені Іванові Миколайчуку, зібрані на 2011 р., можна прочитати тут.

Інформація уточнюється і доповнюється.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *